Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-19-2011, 05:07 PM   #1
Winnebago Watcher
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Angry Winnebago EMS switchs between 50 and 30 amps

When I load the 12volt system the EMS display Flashes between 50 and 30 amps. I think I have a bad converter. When I unplug the converter and run on battery everything works OK. History Parallax 7455 -- The orginal converter caused EMS to do stange displays. Second converter would blow fuses. Third converter has been OK for two years four months (two year warranty) now it is the one going from 50 to 30 amps. Has anyone else expireance this?
My next converter will be one that does a better job of charging the batteries. Looking at PD9260CV. Any other suggestion?

Winne Voyage
Winne Voyage is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2011, 05:13 PM   #2
Winnebago Master
 
RickO's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Litchfield Park, Arizona
Posts: 656
Welcome to the forum! I'm sure some experts will chime in soon.

Are you plugged into 50 amp when this happens? Has it happened on more than one hook up location?

It sounds like a loose wire or intermitent connection could be disconnecting one of the 50 amp legs causing the EMS to revert to 30 amp.

Good luck...

Rick
__________________
Rick, Nancy, Peanut & Lola our Westie Dogs & Bailey the Sheltie.

2007 Itasca Ellipse 40FD
RickO is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2011, 05:15 PM   #3
iRV2 Marketing
 
DriVer's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Conway, SC
Posts: 886
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by Winne Voyage View Post
My next converter will be one that does a better job of charging the batteries. Looking at PD9260CV. Any other suggestion?
Winnie Voyage, I will give any products from Progressive Dynamics a BIG thumbs up! You certainly are not going to do any better.
__________________
03 Adventurer 38G, Workhorse W22
F&R Track Bars, Safety+ , Ultrapower, Taylor Extremes, SGII
TST 507, Blue Ox, SMI, Koni FSD, CrossFire
RV/MH Hall of Fame - Lifetime Member
DriVer is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2011, 08:41 PM   #4
Winnebago Watcher
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
I am hooked up to 50 amps. If I hook up to 30 amp the EMS flashes 30 and 20 amps. I have checked L1 and L2 and have 240on 50 amps and 120 on 30 amps.
Winne Voyage is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 06:12 AM   #5
Winnebago Owner
 
Join Date: Jan 2008
Location: Pensacola, FL
Posts: 122
Try disconnecting the phone cord from either the inverter or the remote panel for a minute or so..This has worked for some folks with strange happenings...Worth a try...
movin-on is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2011, 05:03 PM   #6
Winnebago Watcher
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Smile Problem solved

Replaced the Parallax converter with a Progessive Dynamics PD9260CV. The display on my EMS has the correct display now. This converter also has a three step smart charger. Should give longer battery live. After three bad Parallax in four years I would not recommend Parallax converters.
Winne Voyage is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2011, 05:39 PM   #7
Winnie-Wise
 
ernieh's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 295
Flashing lights can often be corrected by disconnecting the "phone cord". This has worked for me several times. The one time that disconnecting did not correct the problem, I found a short in the cord. Xantrex told me that my inverter was bad, so I'm sure glad that I checked the cord first.

I've had no problems since replacing the cord about 3 years ago.
__________________
ernieh
2012 Phaeton 36QSH
2007 Wrangler Toad
ernieh is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
winnebago owners


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difference between Itasca and Winnebago rream Winnebago General Discussions 20 03-06-2014 07:52 AM
RV is 50 amps, RV Park Spot is 30 amps jmraz73 Plumbing | Systems and Fixtures 30 01-06-2014 05:12 PM
Winnebago EMS not showing 50 amps Vet Man Electrical | Charging, Solar and Electronics 11 08-25-2009 01:34 PM
Difference between 07 and 08 Vectra Winnebago Class A Motorhomes 9 12-31-1969 07:00 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.